Salutare tuturor!
Desi in ziua de azi, putina lume mai construieste cate ceva, piata oferindu-ne cam orice la un pret mai mult sau mai putin rezonabil, eu va propun realizarea unei interfete intre PC si transceiver “home made”. Ideea de la care am pornit atunci cand m-am hotarat sa realizez interfata a fost de a separa galvanic PC-ul de transceiver din motive binecunoscute de cei care au mai incercat asa ceva.
Interfata realizeaza legatura de date CAT (Computer Aided Transceiver) si una audio (IN/OUT) intre PC si transceiver. Deoarece porturile seriale sunt din ce in ce mai rare la PC-urile din ziua de azi la comenzile de CAT am optat pentru portul USB al PC-ului. Semnalul de audio de la si inspre PC foloseste placa de sunet existenta la orice calculator. Pe langa semnalele de CAT (Rx/Tx) si cele de audio (IN/OUT) interfata dispune si de un semnal de PTT pentru transceiverele care nu au posibilitatea de a fi comandate prin CAT pentru comutarea emisie/receptie, cat si de un semnal de KEY care inlocuieste o eventuala cheie telegrafica clasica, prin utilizarea unui software adecvat instalat pe PC.
Portul USB al PC-ului este folosit pentru a emula clasicul port serial RS232, cu ajutorul unui circuit integrat specializat FT232BM, produs de FTDI (Future Technology Devices International Limited). Semnalele de RX si TX corespunzatoare portului serial sunt folosite pentru liniile de CAT iar DTR (Data Terminal Ready) si RTS (Request To Send) pentru PTT respectiv KEY. Dupa conversia de la USB la serial (TTL) se face o separare galvanica cu ajutorul unor optocuploare. Deoarece liniile de date (RX si TX) necesita o viteza de transfer mai ridicata am optat pentru niste optocuploare mai rapide de tipul 6N135. Pentru celelalte doua linii PTT si KEY am folosit optocuploare 4N33 ceva mai lente, aici viteza de comutare nefiind atat de critica. Rezistorii R5* respectiv R10* din schema elecrtrica sunt optionali dovedindu-se ca pentru o rata de transfer la CAT de 38400 biti/secunda, nu este necesara folosirea lor, acestia avand rolul doar de a mari viteza de comutare a celor doua optocuploare folosite.Semnalele audio de la placa de sunet sunt separate prin tansformatoare de linie cu impedanta de 600 ohm, cu un raport de transformare de 1:1. Pe cele doua semnale audio in/out exista posibilitatea de a ajusta nivelul cu ajutorul a doua potentiometre semireglabile. Interfata nu necesita alimentare externa, inspre PC fiind alimentata din portul USB iar inspre transceiver de la tensiunea de alimentare a acestuia, de obicei fiind disponibila pe una din mufele de conectare a accesoriilor pentru majoritatea transceiverelor. Bobina de soc L1 de pe linia de alimentare de la portul USB este optionala. La realizarea practica a interfetei am luat in calcul in primul rand fiabilitatea conectorilor si ca urmare am folosit conectori de tip RCA pentru semnalele audio catre PC si conector RJ45 pentru toate semnalele catre transceiver, pe langa conectorul standard USB tip B. La confectionarea cablului de legatura intre transceiver si interfata se recomanda folosirea cablurilor ecranate la care tresa ecran se conecteaza la legatura de masa a conectorului RJ45. Un alt aspect important la proiectarea cablajului imprimat a fost evitarea folosirii de gauri metalizate (de tip “via”), trecerile de pe o parte pe cealalta a semnalelor facandu-se prin terminalele componentelor cositorite pe ambele parti. Acest lucru face ca realizarea cablajului sa se poata face si in regim de amator, cu tehnici cunoscute, fara gauri metalizate.Toate componentele folosite sunt de tip “true-hole” (cu terminale pentru montare in gauri) cu exceptia convertorului specializat pentru USB (FT232BM) impreuna cu condensatoarele de decuplare ale acestuia si cele doua condensatoare din circuitul oscilatorului cu cuart (6MHz), care sunt SMD (cu montare pe suprafata).
Dimensiunile circuitului imprimat precum si dispunerea gaurilor de fixare au fost dictate de gabaritul mecanic al carcasei folosite (cod producator: KM35B). Pe panoul frontal sunt prezente 3 led-uri: POWER care semnaleaza prezenta tensiunii de alimentare furnizata de purtul USB al PC-ului, RXD si TXD care semnaleaza comunicatia pe portul USB. Dupa realizarea practica a interfetei trebuie instalat pe PC, driver-ul de COM virtual, care poate fi downloadat de pe site-ul producatorului, pentru tipul de convertor folosit, de la urmatoarea adresa: http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm.
Va doresc mult succes!
73 de YO2LOR, Ciprian Timisoara 17-IUN-2009