Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA

Expedierea QSL-urilor

E-mail Print PDF

 

Cu mare, foarte mare parere de rau trebuie sa va anuntam ca incepand cu data de 1Martie 2016 , Compania Posta Romana, modifica tarifele la expedierile interne si internationale.


Astfel ca in unele cazuri pretul creste de la 13 lei la suma de 119 lei. Va invit sa aruncati o privire pe site la noile tarife   https://www.posta-romana.ro/a819/tarife/tarife-noi-1-martie-2016/serviciul-universal/noile-tarife-ale-serviciilor-postale-universale.html#Tarife internationale 

Cunoastem faptul ca traind in comunitatea Europeana, se cere ca preturile sa fie aliniate, dar din nefericire  salarizarea noastra ramane in urma.
Nu stim , inca, in conditile actuale la ce pret se mai poate face expedierea de QSL-uri prin biroul YO2 QSL, oferit de radioclub, membrilor dar si nemembrilor.

Pentru  stiinta vreau sa va anunt ca am luat atitudine si am scris o scrisoare celor de la Compania Posta Romana dar si ANCOM-ului.

In atentia 
                 Compania Posta Romana
In atentia 
                 Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in ComunicatiiStimata Doamna, Stimate Domn,


Buna ziua


Ma numesc Popa Gheorghe, locuiesc in Timisoara, si sunt autorizat ca si radioamator cu indicativ de apel YO2MTG.
In cadrul Asociatiei Radioclubul QSO BANAT Timisoara, YO2KQT ocup functia de vicepresedinte si ma ocup direct de expedierea 
de QSL-uri,(carti de confirmare a legaturilor radio) intern dar si international

Am aflat  cu regret ca Posta Romana va majora substantial tarifele postale incepand cu data de 1 Martie anul acesta.
Radioamatorii sunt beneficiari ai acestor servicii prin care expediaza in toata lumea carti  de confirmare, ca dovezi a stabilirii unor legaturi radio cu corespondenti de pretutindeni. 
Radioamatorismul este o activitate nonprofit, cheltuielile generate de acesta indiferent de natura lor, fiind suportate de catre fiecare radioamator din veniturile proprii. 
Pana acum am efectuat expeditiile cartilor postale de confirmare prin tariful IMPRIMATE, care prevedea reduceri pentru corespondenta de acest gen si care erau suportabile financiar.
Radioamatorii romani, in marea lor majoritate, au venituri mici, cei mai multi dintre ei fiind pensionari si elevi , fapt care nu le permite sa cheltuiasca sume mari pentru activitatea de radio.
Intelegem ca Posta Romana are nevoie de venituri mai mari pentru imbunatatirea activitatii proprii, va rugam totusi, sa reveniti asupra tarifelor IMPRIMATE, sau sa introduceti o noua categorie de serviciu denumita pentru care sa stabiliti tarife prioritar si neprioritar pentru Europa si pentru restul lumii, separate, serviciu care sa compeseze actuala trimitere sub forma de IMPRIMAT si care sa beneficieze de alte tarife, tocmai tinand  cont ca emisiunile radio , precum si confirmarile legaturilor nu se pot face dupa "un plan", neexistand garantia ca se poate colabora sub forma un contract

Intelegem de asemenea si asa zisa aliniere a tarifelor cu restul tarilor din comunitate dar nu putem sa nu amintim ca "sursa" de venit a fiecaruia, adica salarul nu este deloc aliniat cu cele ale tarilor din comunitatea europeana, astfel ca efortul financiar ar fiecarui radiomamator care doreste confirmarea legaturilor creste enorm.
Cazul clar in care "coletul" pe care l-am expediat acum 20 zile in Japonia cu 13 lei si care avea 1,200 Kg va costa dupa 1 Martie, 118 lei
Credem ca majorarea este excesiva si faptul ca s-a eliminat serviciul de expedieri IMPRIMATE este  o pierdere pentru noi dar si  pentru dumneavoastra pentru ca este clar ca nu va mai dori nimeni sa faca expedieri la un asemenea pret, iar din statistica d-voastra ca trimiterile IMPRIMATE reprezinta 2 %, vor tinde catre valori subunitare in viitor.

Analizam de asemenea si faptul ca   pentru PO BOX 1-100 Timisoara, (casuta postala care functioneaza in acest scop dinainte de 1989 ) suportam cheltuieli mari si aceasta doar pentru a primi  corespondenta adresata radioamatorilor din judetul Timis. Probabil ca in situatia in care preturile escaladeaza, nu se mai justifica financiar aceasta rezervare, astfel incat o bucata din istoria radioamatorismului timisean va disparea.


Anexam un model de carte  de confirmare pentru radioamatori.
Cu speranta ca veti analiza si rezolva doleanta noastra va multumim.

Cu deosebit respect,

Popa Gheorghe  
Vice-Presedinte Asociatia Radioclubul QSO BANAT Timisoara

Cei de la Posta mi-au raspuns ca au luat cunistiinta de cererea mea si ca au inaintat-o celor in drept...cei de la Ancom , nu mi-au dat nici un raspuns inca. Posta Romana a notificat ANCOM-ul (care are ca si sarcina si controlul corespondentei) de marirea de pret, a justificat-o din punctul lor de vedere, au anuntat-o cu mult inainte pe site, astfel ca au urmat toti pasii legali. Cei de la Ancom nu pot interveni asupra pretului pe care il cere Posta Romana, astfel ca nu ne ramane decat sa speram ca si renumerarea noastra va ajunge la nivelul comunitatii Europene, sau  le vom trimite "vederile " noastre doar celor care ne permitem....hi,hi

Sper sa reusim sa stabilim un nou pret universal pentru toate expedierile si sa putem sa continuam  biroul de expediat QSL-uri
La targul de primavara deocamdata nu vom aduna QSL-uri la pretul de 3lei/100 grame, ci la cel nou care va fi diferit in functie de destinatia lor. Urmeaza sa facem niste calcule si vom reveni.

 

 

 

73 de YO2MTGigi

Last Updated on Tuesday, 01 March 2016 20:48  

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.