Qso Banat Timisoara

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
ACASA CONSTRUCTII Automatica Repetor

Automatica Repetor

E-mail Print PDF

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE AUTOMATICA REPETOR

1. Programare

Controlerul poate fi programat cu ajutorul unor comenzi date de la distanta prin tonuri DTMF chiar pe intrarea repetorului.

Aceste comenzi sunt compuse din:

 • o parola din patru cifre;

 • comanda propriu-zisa formata din patru cifre.

 

Comenzile sunt formate din doua campuri: primul format din doua caractere este adresa sau functia care se doreste a fi modificata, iar al doilea este valoarea care va fi programata. Pentru tabela cu functiile care pot fi programate consultati anexa. Parola preprogramata este 1234.

Cifrele pot avea valorile 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F. Programarea se face in hexazecimal. De aceea exista 16 cifre inclusiv a-f. Pentru a putea programa repetorul este nevoie de o tastatura DTMF cu 16 cifre. Tastatura insa nu are cifrele E si F. De aceea se va folosi echivalenta * = E si # = F.

Atentie, chiar daca valoarea ce trebuie programata este o singura cifra, se va adauga un 0 inainte (7 se programeaza ca 07).

2. Temporizatoare

Controlerul dispune de mai multe temporizari:

 • la accesare, daca repetorul nu emite, exista o intarziere pana la trecerea in emisie. Aceasta elimina accesarile datorate unor semnale parazite cu durata scurta. Acest temporizator este programabil in pasi de 65ms

 • un temporizator care mentine emisia un timp, dupa terminarea transmisiunii unei statii. Uzual aceasta se numeste "coada" repetorului. Aceasta este utila deoarece elimina zgomotul uneori neplacut dat de inchiderea squelch-ului la caderea purtatoarei. Acest temporizator se poate programa in pasi de 65ms

 • un temporizator de siguranta. Daca repetorul receptioneaza o purtatoare care nu dispare dupa un anumit timp el inceteaza a mai emite dupa acea perioada de timp. Este util pentru protectia repetorului la semnale perturbatoare de durata. Acest temporizator se poate programa in pasi de 1s

 • temporizatorul pentru identificator. Daca repetorul nu este accesat timp de 10 minute el va incepe sa emita si transmite in telegrafie textul programat pentru identificare. Acest temporizator este programabil in pasi de 1 minut.

Temporizarile programabile pot lua valori intre 0-255 in pasi mentionati mai sus. Acestea se vor exprima insa in baza 16(hexazecimal). De exemplu pentru a programa o valoare de 120 secunde pentru temporizatorul de siguranta vom introduce parola (pppp), adresa temporizatorului (04) si valoarea (78): pppp0478. pentru conversia zecimal->hexazecimal se poate utiliza in principiu orice calculator de buzunar cu functii "stiintifice" precum si calculatorul din Windows la care trebuie selectata optiunea "stiintific". Pentru a dezactiva un temporizator se programeaza valoarea 00.

3. Mesaje

Toate mesajele sunt programabile. Ele pot fi memorate caracter cu caracter la diferite adrese in memoria controlerului. Caracterele se memoreaza codificat. La sfarsit veti gasi o tabela cu codurile aferente fiecarei litere. La sfarsitul fiecarui mesaj trebuie programat caracterul special FF, sfarsit de mesaj. Sugestia mea este sa incepeti chiar cu acesta.

Un exemplu: dorim sa programam cuvantul "TIMISOARA" pentru mesajul de identificare. Incepem cu litera "T" in locatia 26 (pentru mesajul de identificare). Se cauta in tabel codul: 03. Se programeaza parola(pppp), adresa(26) si valoarea(03): pppp2603. Apoi urmeaza litera "I" in locatia 27: pppp2704. Si asa mai departe. NU UITATI FF LA SFARSITUL MESAJULUI.

4. Tonuri

Tonurile de sfarsit de transmisie sunt si ele programabile. Pot exista maxim patru tonuri care pot avea tonalitate joasa, medie si inalta sau pot fi o pauza. Ele sunt separate de pauze egale cu lungimea tonurilor.

Tonurile sunt memorate codificat ca perechi de cate doi biti intr-un octet.

TON

PERECHE DE BITI

Pauza

00

Jos

01

Mediu

10

Inalt

11

Pentru a stabili valoarea ce trebuie programata se va folosi tabelul de mai jos. Daca nu se doresc tonuri se va programa valoarea 00.

OCTET

Bit7

Bit6

Bit5

Bit4

Bit3

Bit2

Bit1

Bit0

TONUL NR.

4

3

2

1

Odata valoarea stabilita in binar ea va fi transformata in hexazecimal.

Un exemplu: pentru a programa un singur ton de frecventa medie octetul va fi:

OCTET

Bit7

Bit6

Bit5

Bit4

Bit3

Bit2

Bit1

Bit0

BINAR

0

0

0

0

0

0

1

0

HEXAZECIMAL

0

2

Pentru a nu mai avea nevoie de un calculator cand programati tonurile iata un tabel pentru a transforma grupurile de cate patru biti in hex.

BINAR

HEX

BINAR

HEX

BINAR

HEX

BINAR

HEX

0000

0

0100

4

1000

8

1100

C

0001

1

0101

5

1001

9

1101

D

0010

2

0110

6

1010

A

1110

E

0011

3

0111

7

1011

B

1111

F

5. Confirmare si eroare (administrator)

Cand primeste comenzi DTMF ale administratorului repetorul va raspunde in telegrafie daca a primit o comanda valida cu mesajul de confirmare. Daca o comanda este invalida, parola este incorecta sau daca dintr-un motiv sau altul controlerul nu a receptionat corect comanda data nu se va auzi decat tonul de sfarsit de transmisie, daca este programat.

In cazul in care o comanda a administratorului este receptionata gresit nu se va putea da o noua comanda decat dupa ce a cazut purtatoarea (s-a terminat coada).

6. Comenzi pentru utilizatori

In afara comenzilor pentru administrator controlerul accepta si comenzi ale utilizatorilor. Acestea se pot activa din 7.Optiuni si sunt de forma *X unde X este o cifra de la 0-9.

Pentru moment exista 5 comenzi:

 • *1 – oprire temporara repetor(5 minute)

 • *2 – repornire repetor

 • *3 – ascultare mesaj identificator

 • *4 – pornire iesire telecomandata

 • *5 – oprire iesire telesomandata.

Daca repetorul nu recunoaste comanda va raspunde in telegrafie cu mesajul de eroare. Comenzile pentru utilizatori pot fi dezactivate din configuratia de optiuni. Observati ca daca aceste comenzi sunt activate parola administratorului nu va putea incepe cu *.

Controlerul va primi noi comenzi pentru utilizatori chiar si inainte de a cadea purtatoarea in cazul in care o comanda precedenta nu a fost corect receptionata.

7. Optiuni

Controlerul are o serie de optiuni care pot fi programate in octetul de la adresa 01. Dupa stabilirea setului de optiuni care este considerat a fi necesar se aduna octetii si se face transformarea ca la programarea tonurilor.

BIT

VALOARE IN BINAR

OPTIUNE

0

0000 0001

Comenzile *1 / *2 activate

1

0000 0010

Comanda *3 activata

2

0000 0100

Comenzile *4 / *5 activate

3

0000 1000

 

4

0001 0000

 

5

0010 0000

 

6

0100 0000

 

7

1000 0000

Echipare identificare vocala

8. Iesire telecomandata

Controlerul are o iesire, ce poate fi telecomandata, cu doua stari: pornit si oprit. Aceasta se realizeaza prin programare la adresa 02. Starea programata este retinuta chiar daca se intrerupe alimentarea. Pentru oprit se programeaza valoarea 00, iar pentru pornit 01.

9. Identificare vocala

Controlerul are posibilitatea de a fi dotat cu un modul pentru identificare vocala. Acesta se bazeaza pe un integrat din seria ISDxxxx. In pirncipiu poate avea orice lungime pana la 120 secunde. Din practica am constatat ca 20 secunde este mai mult decat suficient drept pentru care recomand ISD1420. schema modulului suplimentar si modul de conectare se pot vedea in schema alaturata.

Pentru a functiona cu acest modul controlerul trebuie programat corespunzator in octetul de configuratie setind ultimul bit (7). De asemenea trebuie inregistrat un mesaj de identificare. Aceasta se face cu ajutorul comenzii ppppF001. Dupa primirea acestei comenzi se va auzi mesajul de confirmare. Dupa aceasta aveti 3 secunde pentru a incepe inregistrarea. Odata ce ati terminat inregistrarea, controlerul va stoca lungimea acesteia in memorie si este pregatit sa o redea. Pentru redarea inregistrarii se poate folosi comanda ppppF000 sau *3 (daca este activata din octetul de optiuni).

10. LINK

Controlerul ofera posibilitatea de a fi legat de alt controler identic sau o statie de emisie receptie pentru a face legatura cu un alt repetor, sau cu un canal de simplex pe alta frecventa. Pentru aceasta se foloseste pinul LINK din conectorul cu 15 pini. Acesta este intrare si iesire de semnal cu urmatoarea logica:

 • in starea de asteptare – intrare

 • cand statia secundara emite apare o tensiune de cca 5V limitata printr-un rezistor serie

 • cand primeste comanda de emisie accepta o tensiune de intrare de max. 5V

Pentru interfatarea cu un controler identic nu este nevoie de nici o modificare, se leaga doar pinii LINK impreuna. In cazul in care este conectat la o statie de emisie receptie va trebui atasata acesteia o interfata. Am folosit cu succes schema aceasta, pentru alte tensiuni/logici de conexiune va rugam sa o adaptati corespunzator.

11. Reset (initializare)

Daca se doreste schimbarea parolei singura cale de a face acest lucru este un reset la fata locului. Astfel se intrerupe alimentarea, se introduce jumperul de reset se alimenteaza si se asteapta cateva secunde. Dupa aceasta configuratia este initializata. Acum trebuie scos jumperul. Apoi va porni emisia si veti auzi mesajul de confirmare. Acum repetorul este gata de a primi noua parola timp de cinci secunde. Introduceti cele patru cifre ale parolei. Veti auzi din nou mesajul de confirmare daca totul este in regula. Acum repetorul este pregatit pentru functionare si pornit. Daca parola nu este receptionata corect acum, repetorul va emite mesajul de eroare si nu va porni acum ci trebuie decuplat si apoi recuplat la retea. In acest caz insa parola va fi implicit 1234 si locatia 00 va trebui programata cu valoarea 01 pentru ca repetorul sa functioneze. VA RECOMAND SA NU UTILIZATI REPETORUL IN ACEASTA STARE.

La initializare insa toate datele din memorie sunt pierdute fiind inlocuite cu datele din coloana PREPROGRAMAT a tabelului 1 din anexa.

12. ANEXA

Au muncit:

YO2LLQ – Dan: software, conceptie schema, testare, documentatie

YO2LOR – Ciprian: conceptie cablaj

YO2LQM – Tibi: sugestii, montaj, testare

YO2LSP – Emi: piese, sugestii

YO2LOZ – Luci: montaj, testare

YO2BWR – Petre: cablaj, piese

si altii carora le multumim pentru un gand bun la momentul potrivit.

 NOTE:

1.Desi initial schema a fost concepta pentru un microcontroller Microchip PIC16F84, am luat decizia de a porta programul pentru PIC16F628 datorita disponibilitatii mai bune si a pretului mai mic al acestuia. Deci, daca vreti sa construiti schema de mai jos, aveti nevoi de un PIC16F628. Cele doua tipuri sunt compatibile pin la pin.

2. Atentie la rezistenta marcata cu *! pe schema, nu e inclusa pe cablaj, e insa necesara pentru buna functionare a circuitului.

schema aici

Download format pdf schema, cablaj etc:

schema, asezare piese, cablaj sus, cablaj jos

 

In tabelul de mai jos gasiti lista semnalelor de la conectorul placii:

Pin

Semnal

Descriere

1

AF IN

Intrare principala audio

2

GND

Masa

3

AF2 IN

Intrare secundara audio

4

LINK

Legatura cu un alt controler sau statie

5

GND

Masa

6

AF OUT

Iesire principala audio

7

GND

Masa

8

AF2 OUT

Iesire audio

9

SQL IN

Intrare de la squelch (SQ deschis = +3..+12V)

10

GND

Masa

11

PLAY

Comanda modul ISD

12

+12V

Alimentare 12Vcc

13

REC

Comanda modul ISD

14

OUT TELE

Iesire telecomandata (activ = GND)

15

PTT

Comanda principala emisie (TX = GND)

 

In tabelul de mai jos gasiti harta memoriei EEPROM din microcontroler si datele preprogramate in aceasta:

ADRESA

PREPROGRAMAT

DESCRIERE

00

01

Starea de functionare

00 oprit

01 pornit

05 oprit pentru 5 minute

01

00

Configuratie optiuni(vezi 7.Optiuni)

02

00

Iesire telecomandata

00 oprit

01 pornit

03

2D

= 3 sec Temporizator coada

04

78

= 120 sec temporizator protectie

05

78

= 120 sec temporizator protectie link

06

08

=0.5 sec temporizator accesare

07

08

=0.5 sec temporizator accesare link

08

0B

tonul de sfarsit de transmisie

09

0A

tonul de sfarsit de transmisie link

0A

00

lungime ID vocal (se inregistreaza automat)

0B

3C

=10 min.Temporizator identificator

0C

00

 

0D

00

 

0E

04

“I” = “ . . “ mesaj de confirmare

0F

FF

Sfarsit mesaj

10

00

 

11

00

 

12

00

 

13

00

 

14

0F

“O” = “ - - - “ mesaj de eroare

15

FF

Sfarsit mesaj

16

00

 

17

00

 

18

00

 

19

00

 

1A

20

“5” = “…..” mesaj de expirare temporizator de protectie

1B

00

 

1C

20

"5" = "….."

1D

00

 

1E

20

"5" = "….."

1F

FF

Sfarsit mesaj

20

00

 

21

00

 

22

00

 

23

00

 

24

00

 

25

00

 

26

03

"T" mesaj de identificare

27

04

"I"

28

07

"M"

29

04

"I"

2A

08

"S"

2B

0F

"O"

2C

06

"A"

2D

0A

"R"

2E

06

"A"

2F

00

Spatiu

30

12

"L"

31

0F

"O"

32

15

"C"

33

06

"A"

34

12

"L"

35

FF

Sfarsit mesaj

36

00

 

37

00

 

38

00

 

39

00

 

3A

00

 

3B

FF

Sfarsit mesaj

(nemodificabil pentru siguranta)

 

In tabelul de mai jos gasiti corespondenta intre caracterele programabile pentru identificator si codul ce trebuie programati in memoria EEPROM pentru a obtine sunetul caracterului respectiv:

CARACTER

COD

SK

68

AR

2A

BT

31

/

29

0

3F

1

3E

2

3C

3

38

4

30

5

20

6

21

7

23

8

27

9

2F

A

06

B

11

C

15

D

09

E

02

F

14

G

0B

CARACTER

COD

H

10

I

04

J

1E

K

0D

L

12

M

07

N

05

O

0F

P

16

Q

1B

R

0A

S

08

T

03

U

0C

V

18

W

0E

X

19

Y

1D

Z

13

SPATIU

00

SFARSIT

FF

Last Updated on Tuesday, 04 October 2016 20:51  

YO2KQT - membri


PE SCURT

Activitate solara luna Ianuarie,


Activitatea solară  avut un nivel foarte scăzut, fără explozii solare notabile.
Toate cele trei regiuni a petelor solare vizibile sunt în prezent stabile si
există doar o mică șansă pentru un  M-Flare izolat in urmatoarea luna.

O explozie coronală de masă slaba (CME) a fost pe data 14 ianuarie.
Norul de plasmă destul de slab și lent în mișcare, a avut un impact in banda de 6 m.

Numarul petelor solare  au crescut in adoua jumatate a luni de la 46 la 57.3;
fluxul solar a crescut de la 100,7 la 106 si de asemena indicele geomagnetic de la 9 la 11.6.
 
sursa www.solarham.com
 
Predictie   Activitatii solare luna februarie.
 
Acest raport a fost intocmit de K7RA
 
Flux solar prezis pe termen scurt este de:
 118  2-3 februarie;
 112 din 4 februarie;
 100 in 5-06 februarie;
 105 in 7-11 februarie;
 110 in 12-13 februarie;
 105 in 14-15 februarie, și
 100 in 16-20 februarie.
 
 Indexul A este  in crestere
 8 in 1-4 februarie;
 5 in 5-6 februarie;
 12 la feb 7-8;
 10 din 9 februarie;
 10, 15, 10, 12, și 15 pana la sfarsitul luni.
 
 73 de
 YO2MOH Dan Roman