Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA CONSTRUCTII balun 1:1

balun 1:1

E-mail Print PDF

Baloon 1:1

realizat de YO2MLL

 

           Va voi arata cum se poate construi un balun simplu,eficient si cu un design comercial.Am realizat mai multe pana acum si le-am si vandut pe la cunoscuti si la targul de primavara de la Dumbravita (localitate  langa Timisoara), care a avut loc in data de 26 martie 2011.Materialele pe care le-am folosit sunt usor de gasit la orice magazin de instalatii sanitare,feronerie sau de bricolaj.

 

image001

 

               Lista pentru materiale:


-1 tub PVC (cupla) de instalatii de scurgere 50mm
- 2 capace pentru tub (tot 50mm)
-3carlige cu surub (eu am folosit de 6mm)   
-2 surubui de 5X 20mm
-2 suruburi  de 3X15mm
-3 piulite M3
-2 piulite M6 cu autoblocare
-3 piulite M6 normale
-saibe M3 si M6 2 buc din fiecare
-1 piulita de cuplare M6 X 30mm
-1 tub PVC de 20X55 mm (teava de instalatii electrice)
-1 tub de adeziv pentru suruburi (lock thread)
-1 masina de gaurit
-1 cutter
- burgie de 3;4si 6 mm
-1burgiu de 15mm!!   (sau o freza bradut)
-cleste papagal sau menghina
-si 1 bucata RABDARE!
Am atasat o poza cu materialele necesare:

image002

 


Primul lucru este marcare gaurilor.Se poate face cu usurinta cu un subler sau un marker.

image003

 

image004

 

Prima gaura este de 6mm iar a doua este de 4mm (sau 5mm)

 

image005


Dup acea s-au efectuat gaurile,puteti incepe prin a indoii carligele cu ajutorul unui cleste mai mare sau la menghina.

 

image006


Urmeaza gaurile pentru mufa PL si gaurile de 3mm pentru fixarea mufei; precum si gaura de 6mm pentru carligul de pe capac.

 

image008

 

image010

 

Cam atat cu gauritul……Urmeaza bobina…..Aici puteti sa folositi orice balun doriti 1:1 ; 1:4 ; 1:9 ; 1:6 etc pe care il gasiti pe internet (e plin de ele HI )
Cel pe care eu il folosesc este facut cu sarma de Cu dublu email de 1,5 sau 2mm.
Site-ul de pe care eu m-am inspirat este a lui SM2YER (Goran)
Un  click  aici  va va explica foarte clar si amanuntit

 

image011

 


Dupa realizarea balun-ului an trecut la masuratori…..
Eu folosesc un analizor Feature tech AW07A  (1,8-470Mhz)
In loc de antena am pus o rezistenta de 50 de ohmi pentru teste.Rezultatele sunt foarte bune

 

image013


Urmeaza montare carligelor,si a piulitei de cuplare.In poza se poate vedea modul de asamblare.Piulitele din interior sunt cu autoblocare iar cele din exterior sunt normale.

 

image017

 

image018

 

      Am mai realizat si balun-uri de 1:4 si 1:9 de diferite puteri.
  

Masuratori facute cu un Vector Analyser  ELAD cu un cuplor de antenna  Agilent 778D (din pacate functioneaza de la 10Mhz in sus).
       In legatura cu alte teste; am cuplat balun-ul pe o sarcina artificiala de 50 de ohmi si un final Ameritron AL-80 cu o putere maxima de 1kw.Testul a fost facut in modul FM (purtatoare continua) la 700 de W timp de un minut.Rezultatul a fost unul foarte bun…..Nu s-a produs nici o      descarcare intre spire si nu s-a incalzit.Acest test s-a facut cu un balun care avea o infasurare cu sarma de 1mm!Deci la 1,5 mm sau 2mm ma astept sa suporte chiar 2KW
BALUN    1:1
    realizat de Ovidiu  YO2MLL

 
 
 
Last Updated on Wednesday, 02 March 2016 10:02  

YO2KQT - membri


PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.