Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA

YP10KQT -IARU 2013 50 Mhz - Silagiu

E-mail Print PDF
Marian, YO2MBU , a stat de vorba cu colegul nostru YO2NAA, in privinta concursului IARU din banda de 6 m din week-endul trecut:
 
-Te rog sa ne relatezi cu ma decurs pregatirea si bineinteles desfasurarea concursului de la Silagiu? 
 
De cativa ani ne-am dorit o expeditie in banda de 6m. De jos din oras am lucrat, cand este propagare ES merge bine, dar modurile de propagare care necesita unghiuri mici, apropiate de zero niciodata nu au mers cum trebuie, datorita apropierii antenei de acoperisul de tabla si a cladirilor din jurul radioclubului.
De pe dealul Silagiului, situat la vreo 30 km de Timisoara, cu o inaltime de 305 m banda de 6m a devenit complet diferita. Antena a fost amplasata la o inaltime de 8m fata de sol. Desi nu a fost propagare ES pe durata concursului (cu mici exceptii) am reusit sa facem foarte multe QSO-uri troposcatter, pana la distante apropiate de 700 km, ceea ce pentru banda de 6m este considerabil. Apoi am facut cateva QSO-uri la distante de 900-1700 km. Semnalul era slab si constant, din cat in cand salturi scurte de nivel datorate reflexiilor meteorice. Ne-am dat seama ca nu puteau fi tropo, si atunci mi-am adus aminte de un alt mod de propagare, ionoscatter, pe care nu prea am avut ocazia sa-l experimentez, semnalele sunt foarte slabe si in oras probabil se pierd in zgomot, plus ca necesita unghiuri mici de emisie. Apropo de zgomot, era considerabil mai mic decat in oras, dar cand orientam antena spre Timisoara (sau spre pilonul Cosmote) zgomotul crestea semnificativ. Au fost si statii care nu ne-au auzit (propagare ionoscatter sau tropo la 800km), probabil operau cu puteri mari si de aceea se auzeau la noi (oricum veneau la limita).
 
- Sa inteleg  ca pregatirea logistica a fost coodonata de tine , da totodata ai si participat activ in concurs. 
Cum a decurs concursul ? 
 
Pregatirile le-a facut Emi YO2LSP, care s-a ocupat si de organizare si logistica. Cu alte cuvinte a fost "sufletul" expeditiei.
Nu a fost usor de operat, soarele ne radia nemilos si insectele deranjau. Duminica pe la 15:40 am incetat activitatea, dar poate ar fi trebuit sa rezistam pana la ora 17, cateva QSO-uri in plus uneori fac diferenta. In total 125 QSO cu vreo 63k puncte.
Am sperat ca va porni propagarea ES, chiar un multihop ar fi fost binevenit, dar nu a fost sa fie. Insa oricum a fost interesant, cei 300m ASL si antena fac mare diferenta.
Peste noapte a operat Emi, nu au fost multe QSO-uri dar distantele au fost mari. Nu banuiam ca merge si noaptea la 3 spre G, F...se pare ca a fost iono dar si ceva ES la un moment dat. Pe buna dreptate banda de 6m se numeste "the magic band".
 
In paralel cu concursul pe 6m, Horia YO2MNE secondat de 2MKD si 2MKA a instalat antene si echipamente de HF, a experimentat, masurat si facut QSO-uri.
 
          YP10KQT -IARU 2013  50 Mhz  -  Silagiu
 
 
Legenda spune ca un preot cu numele Zilagi(Silagi) venit din Ardeal a întemeiat satul supranumit si "staul dintre trei dealuri."
 Prima consemnare a satului romanesc dateaza de la1406 într-un document care apare în lucrarea „Geografia medievală a Ungariei de Sud” 
a lui Millekes Bodog, sub numele de Zyluas.
 
Silagiul, se situează la circa 4 km sud de orașul Buziaș, la poalele de NV ale dealului Silagiului si este  una din cele 5 
 
centre viticole ale Banatului unde se cultiva Burgund mare, Merlot, Riesling Italian.
 
     

Coordonate: alt45°36′28″N 21°36′38″E45°36′28″N 21°36′38″E
Conditii meteo: noaptea 12 oC intre 15 oC , ziua 21oC intre 35oC

 

Participanti:


YO2LSP Emi    
YO2NAA Ady    
YO2MKA Dan    

Logistica: 2 x Logan-uri si 1 Opel 

Echipamente: Pilon militar si Yagi 6 elemente DK7ZB
             ICOM 756 100W 
             Acumulatori
             Generator curent monofazat pe benzina
             2x Laptop Dell Latitude 

 
 
 
Last Updated on Tuesday, 17 September 2013 20:58  

PE SCURT

Art. 1 In cadrul radioclubului QSO Banat Timisoara exista trei categorii de membri:

- membri cotizanti: sunt membrii care au cotizatia platita la zi si pot beneficia de dotarile radioclubului doar in prezenta unui membru asociat sau fondator

- membri asociati: sunt acei membri care pot beneficia neconditionat de dotarile radioclubului. De asemenea acestia au drept de vot in adunarea generala.

- membri fondatori: sunt cele 12 persoane inscrise in statutul asociatiei Radioclubul QSO Banat Timisoara ca fondatori. Acestia au acelasi statut cu membrii asociati insa nu isi pot pierde calitatea de membru fondator.

Art. 2 Orice persoana fizica, indiferent de rasa, nationalitate, apartenenta etnica, varsta, religie, inclusiv neradioamatoare poate deveni membru al radioclubului QSO Banat Timisoara cu conditia depunerii unei cereri de inscriere. Aceasta va fi aprobata de consiliul de administratie.

Art. 3 Pentru a deveni membru asociat, un membru cotizant trebuie sa fie propus pentru aceasta de un membru asociat sau fondator in adunarea generala. Candidatura sa va trebui aprobata de majoritatea simpla a adunarii generale.

Art. 4 Consiliul de administratie este alcatuit dintr-un presedinte si doi vicepresedinti. Consiliul de administratie este ales de adunarea generala a radioclubului. Dintre cei doi vicepresedinti se alege seful de radioclub.

Art. 5 Membrii au obligatia de a isi plati cotizatia la zi. In cazul in care un membru nu isi plateste cotizatia timp de trei luni consecutive nemotivat, acesta primeste un avertisment. In cazul in care un membru nu isi plateste cotizatia timp de sase luni consecutive va fi sanctionat astfel:

- membrii cotizanti: vor fi exclusi din randul membrilor radioclubului

- membrii asociati: devin membri cotizanti pierzand toate drepturile aferente pana in momentul achitarii integrale a obligatiilor fata de radioclub

- membri fondatori: pierd dreptul la cheie, dreptul de vot si dreptul de a fi alesi in adunarea generala pana la momentul in care isi achita integral obligatiile fata de radioclub

Art. 6 In cazul in care un membru nu isi plateste cotizatia timp de noua luni consecutive va fi sanctionat astfel:

- membrii asociati: vor fi exclusi din randul membrilor radioclubului

- membrii fondatori: vor pierde definitiv dreptul la cheie, dreptul de vot precum si dreptul de a fi alesi in adunarea generala

Art. 8 In incinta radiclubului QSO Banat Timisoara fumatul este interzis.

Art. 9 Membrii radioclubului au obligatia de a mentine ordinea si curatenia in incinta radioclubului. De asemenea acestia au obligatia de mentine in stare buna dotarile radioclubului.

Art. 10 In fiecare a doua miercuri din luna se organizeaza o intalnire la care prezenta este obligatorie. Aceasta sedinta se face in scopul strangerii cotizatiilor membrilor precum si intrunirii adunarii generale a asociatiei Radioclubul QSO Banat Timisoara.

Art. 11 Membrii asociati si fondatori vor asigura prin rotatie, conform unui program stabilit de comun acord prezenta la radioclub in urmatoarele zile:

- Miercuri intre orele 18.00-20.00

- Vineri intre orele 18.00-20.00

Acest program intra in vigoare de la data de 08.01.2005 si va fi disponibil pentru consultare la sediul radioclubului precum si pe internet la adresa www.yo2kqt.ro.

Art. 12 Pentru a tine evidenta mijloacelor de patrimoniu a radioclubului se va mentine un caiet de evidenta a acestora. Acesta va contine numarul de inventar, descrierea obiectului, numarul de serie(daca este cazul), data in care a devenit obiect de patrimoniu, modul in care a devenit obiect de patrimoniu, alte elemente descriptive(daca este cazul). Mijloacele de patrimoniu pot fi inscrise in caietul de evidenta doar in prezenta sefului de radioclub si a inca unui membru asociat sau fondator. Numele acestora vor fi de asemenea trecute in caiet pentru fiecare obiect de inventar impreuna cu semnaturile acestora.

Art. 13 Dintre mijloacele de patrimoniu, unele vor putea fi imprumutate. In acest scop consiliul de administratie va constitui o lista sub forma unui caiet de evidenta a acestora. In acesta vor exista urmatoarele rubrici: numarul de inventar, descrierea obiectului, numarul de serie(daca este cazul), alte elemente descriptive(daca este cazul). Va exista o evidenta a persoanelor care au luat spre imprumut mijlocul de patrimoniu impreuna cu data luarii spre imprumut, data estimata a returnarii, posibilitati de contactare a persoanei respective. De asemenea obiectele de patrimoniu vor putea fi luate cu imprumut doar in prezenta inca a unui membru asociat sau fondator ale carui nume si semnatura vor aparea in evidenta.

Art. 14 Se stabileste cuantumul cotizatiei de membru la o valoare unica pentru toate categoriile de membri. Membrii pot sa contribuie suplimentar doar in prezenta altui membru asociat sau fondator. In acest scop va exista un caiet de evidenta a contributorilor la fondurile clubului. Acesta va contine numele persoanei care a contribuit, cuantumul contributiei, data la care a fost facuta contributia precum si numele membrului asociat sau fondator suplimentar precum si semnaturile acetora.

Art. 15 Cuantumul cotizatiei de membru se stabileste la 15 lei/luna. Cine achita in avans pentru minim 3 luni va achita 12 ron/luna. Acesta se va  putea modifica de catre adunarea generala atunci cand se considera de cuviinta.

Art. 16 Se instituie un caiet de prezenta a membrilor la radioclub. Prin acesta se va tine evidenta prezentei membrilor asociati si fondatori in afara orarului de prezenta asigurat. Astfel fiecare membru asociat sau fondator care vine la sediul radioclubului in afara acestui orar se va trece din proprie initiativa in aceasta evidenta. Evidenta va cuprinde: data, ora descuierii, ora incuierii, persoana care a descuiat usa, persoana care a incuiat usa(daca este diferita de prima) precum si semnaturile acestora.

Art. 17 Membrii de radioclub pot oferi spre folosinta pe termen lung diverse echipamente si obiecte. Astfel va exista o evidenta a obiectelor si echipamentelor care sunt aduse de catre membrii radioclubului pentru folosinta pe termen lung. In acesta vor exista urmatoarele rubrici: descrierea obiectului, numarul de serie(daca este cazul), alte elemente descriptive(daca este cazul), data darii spre folosinta radioclubului, perioada estimata de dare in folosinta. Adaugirile vor putea fi inscrise in caietul de evidenta doar in prezenta sefului de radioclub si a membrului asociat sau fondator care le ofera.

Art. 18 In cazul utilizarii echipamentelor radioclubului in trafic sau in cazul in care se efectueaza trafic de la sediul radioclubului se va utiliza indicativul de apel al radioclubului.

Art. 19 Prezentul regulament de ordine interioara trebuie luat la cunostinta de toti membrii clubului. In acest scop se va alcatui o lista cu numele si semnatura prin care certifica luarea la cunostinta.

Azi 09.12.2004 in prezenta adunarii generale.