Va supun atentiei o antena de mici dimensiuni, destinata in special celor fara spatiu pentru o antena civilizata, sau celor mult pe drumuri. Nu este o idee originala, este o suma a mai multor exemple gasite pe net. Am optat pentru o varianta gen dipol , pentru ca nu am avut nici un fel de pamantare in zona (calorifer, armaturi, balcon inchis etc)

Materiale necesare: Un tub PVC cu diametrul de 20mm, app 12m conductor de Cu 0.5, (eu am folosit cablu de difuzor 2X0.5mm, pe care l-am desfacut), 3 m de sfoara si o banda izolatoare. Toate materialele de mai sus m-au costat 7 ron si se gasesc in toate magazinele de electrice sau gen Praktiker, Dedeman etc…

Direct pe tub am  infasurat bobinele L1 si L2 cate 60 de spire, si din aceeasi sarma am venit cu cate o bucata (A) de 67  cm din acelasi conductor, spre punctul de alimentare a dipolului . Dupa bobine am continuat cu o bucata (B) de 90 cm. Dipolul eu l-am montat in unghi de aprox. 45 grade, astel incat partea de jos am lasat-o cu conductor din acelasi material ca si bobina, iar partea de sus din conductor rigid. Acordul se face cu reflectometru, prin taierea bratelor. E indicat ca la inceput partea B sa fie mai lunga (1m) si sa se taie succesiv. Antena se alimenteaza direct sau cu balun 1:1 cu cablu coaxial de 50 sau 75 Ohm

Instalarea ei am facut-o la fereasta cu o parte sprijinita pe pervaz in mijlocul ferestrei si ancorata cu o bucata de sfoara de balama , respectiv de sistemul de inchidre al geamului. 

Antena, in conditiile din fotografia de mai jos mi-a adus o tara noua: Alaska KL8DX, RTTY, 20w,  14 Mhz.

Urmand aceeasi reteta, marind sau micsorand numarul de spire din bobine prin tatonare , antena se poate acorda si in banzile  de 18,  21, si 24 Mhz.

mini-dipol-schema
mini-dipol