INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE AUTOMATICA REPETOR

1. Programare

Controlerul poate fi programat cu ajutorul unor comenzi date de la distanta prin tonuri DTMF chiar pe intrarea repetorului.

Aceste comenzi sunt compuse din:

 • o parola din patru cifre;
 • comanda propriu-zisa formata din patru cifre.

Comenzile sunt formate din doua campuri: primul format din doua caractere este adresa sau functia care se doreste a fi modificata, iar al doilea este valoarea care va fi programata. Pentru tabela cu functiile care pot fi programate consultati anexa. Parola preprogramata este 1234.

Cifrele pot avea valorile 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F. Programarea se face in hexazecimal. De aceea exista 16 cifre inclusiv a-f. Pentru a putea programa repetorul este nevoie de o tastatura DTMF cu 16 cifre. Tastatura insa nu are cifrele E si F. De aceea se va folosi echivalenta * = E si # = F.

Atentie, chiar daca valoarea ce trebuie programata este o singura cifra, se va adauga un 0 inainte (7 se programeaza ca 07).

2. Temporizatoare

Controlerul dispune de mai multe temporizari:

 • la accesare, daca repetorul nu emite, exista o intarziere pana la trecerea in emisie. Aceasta elimina accesarile datorate unor semnale parazite cu durata scurta. Acest temporizator este programabil in pasi de 65ms
 • un temporizator care mentine emisia un timp, dupa terminarea transmisiunii unei statii. Uzual aceasta se numeste “coada” repetorului. Aceasta este utila deoarece elimina zgomotul uneori neplacut dat de inchiderea squelch-ului la caderea purtatoarei. Acest temporizator se poate programa in pasi de 65ms
 • un temporizator de siguranta. Daca repetorul receptioneaza o purtatoare care nu dispare dupa un anumit timp el inceteaza a mai emite dupa acea perioada de timp. Este util pentru protectia repetorului la semnale perturbatoare de durata. Acest temporizator se poate programa in pasi de 1s
 • temporizatorul pentru identificator. Daca repetorul nu este accesat timp de 10 minute el va incepe sa emita si transmite in telegrafie textul programat pentru identificare. Acest temporizator este programabil in pasi de 1 minut.

Temporizarile programabile pot lua valori intre 0-255 in pasi mentionati mai sus. Acestea se vor exprima insa in baza 16(hexazecimal). De exemplu pentru a programa o valoare de 120 secunde pentru temporizatorul de siguranta vom introduce parola (pppp), adresa temporizatorului (04) si valoarea (78): pppp0478. pentru conversia zecimal->hexazecimal se poate utiliza in principiu orice calculator de buzunar cu functii “stiintifice” precum si calculatorul din Windows la care trebuie selectata optiunea “stiintific”. Pentru a dezactiva un temporizator se programeaza valoarea 00.

3. Mesaje

Toate mesajele sunt programabile. Ele pot fi memorate caracter cu caracter la diferite adrese in memoria controlerului. Caracterele se memoreaza codificat. La sfarsit veti gasi o tabela cu codurile aferente fiecarei litere. La sfarsitul fiecarui mesaj trebuie programat caracterul special FF, sfarsit de mesaj. Sugestia mea este sa incepeti chiar cu acesta.

Un exemplu: dorim sa programam cuvantul “TIMISOARA” pentru mesajul de identificare. Incepem cu litera “T” in locatia 26 (pentru mesajul de identificare). Se cauta in tabel codul: 03. Se programeaza parola(pppp), adresa(26) si valoarea(03): pppp2603. Apoi urmeaza litera “I” in locatia 27: pppp2704. Si asa mai departe. NU UITATI FF LA SFARSITUL MESAJULUI.

4. Tonuri

Tonurile de sfarsit de transmisie sunt si ele programabile. Pot exista maxim patru tonuri care pot avea tonalitate joasa, medie si inalta sau pot fi o pauza. Ele sunt separate de pauze egale cu lungimea tonurilor.

Tonurile sunt memorate codificat ca perechi de cate doi biti intr-un octet.

TONPERECHE DE BITI
Pauza00
Jos01
Mediu10
Inalt11

Pentru a stabili valoarea ce trebuie programata se va folosi tabelul de mai jos. Daca nu se doresc tonuri se va programa valoarea 00.

OCTETBit7Bit6Bit5Bit4Bit3Bit2Bit1Bit0
TONUL NR.4321

Odata valoarea stabilita in binar ea va fi transformata in hexazecimal.

Un exemplu: pentru a programa un singur ton de frecventa medie octetul va fi:

OCTETBit7Bit6Bit5Bit4Bit3Bit2Bit1Bit0
BINAR00000010
HEXAZECIMAL02

Pentru a nu mai avea nevoie de un calculator cand programati tonurile iata un tabel pentru a transforma grupurile de cate patru biti in hex.

BINARHEXBINARHEXBINARHEXBINARHEX
0000001004100081100C
0001101015100191101D
00102011061010A1110E
00113011171011B1111F

5. Confirmare si eroare (administrator)

Cand primeste comenzi DTMF ale administratorului repetorul va raspunde in telegrafie daca a primit o comanda valida cu mesajul de confirmare. Daca o comanda este invalida, parola este incorecta sau daca dintr-un motiv sau altul controlerul nu a receptionat corect comanda data nu se va auzi decat tonul de sfarsit de transmisie, daca este programat.

In cazul in care o comanda a administratorului este receptionata gresit nu se va putea da o noua comanda decat dupa ce a cazut purtatoarea (s-a terminat coada).

6. Comenzi pentru utilizatori

In afara comenzilor pentru administrator controlerul accepta si comenzi ale utilizatorilor. Acestea se pot activa din 7.Optiuni si sunt de forma *X unde X este o cifra de la 0-9.

Pentru moment exista 5 comenzi:

 • *1 – oprire temporara repetor(5 minute)
 • *2 – repornire repetor
 • *3 – ascultare mesaj identificator
 • *4 – pornire iesire telecomandata
 • *5 – oprire iesire telesomandata.

Daca repetorul nu recunoaste comanda va raspunde in telegrafie cu mesajul de eroare. Comenzile pentru utilizatori pot fi dezactivate din configuratia de optiuni. Observati ca daca aceste comenzi sunt activate parola administratorului nu va putea incepe cu *.

Controlerul va primi noi comenzi pentru utilizatori chiar si inainte de a cadea purtatoarea in cazul in care o comanda precedenta nu a fost corect receptionata.

7. Optiuni

Controlerul are o serie de optiuni care pot fi programate in octetul de la adresa 01. Dupa stabilirea setului de optiuni care este considerat a fi necesar se aduna octetii si se face transformarea ca la programarea tonurilor.

BITVALOARE IN BINAROPTIUNE
00000 0001Comenzile *1 / *2 activate
10000 0010Comanda *3 activata
20000 0100Comenzile *4 / *5 activate
30000 1000 
40001 0000 
50010 0000 
60100 0000 
71000 0000Echipare identificare vocala

8. Iesire telecomandata

Controlerul are o iesire, ce poate fi telecomandata, cu doua stari: pornit si oprit. Aceasta se realizeaza prin programare la adresa 02. Starea programata este retinuta chiar daca se intrerupe alimentarea. Pentru oprit se programeaza valoarea 00, iar pentru pornit 01.

9. Identificare vocala

Controlerul are posibilitatea de a fi dotat cu un modul pentru identificare vocala. Acesta se bazeaza pe un integrat din seria ISDxxxx. In pirncipiu poate avea orice lungime pana la 120 secunde. Din practica am constatat ca 20 secunde este mai mult decat suficient drept pentru care recomand ISD1420. schema modulului suplimentar si modul de conectare se pot vedea in schema alaturata.

Pentru a functiona cu acest modul controlerul trebuie programat corespunzator in octetul de configuratie setind ultimul bit (7). De asemenea trebuie inregistrat un mesaj de identificare. Aceasta se face cu ajutorul comenzii ppppF001. Dupa primirea acestei comenzi se va auzi mesajul de confirmare. Dupa aceasta aveti 3 secunde pentru a incepe inregistrarea. Odata ce ati terminat inregistrarea, controlerul va stoca lungimea acesteia in memorie si este pregatit sa o redea. Pentru redarea inregistrarii se poate folosi comanda ppppF000 sau *3 (daca este activata din octetul de optiuni).

10. LINK

Controlerul ofera posibilitatea de a fi legat de alt controler identic sau o statie de emisie receptie pentru a face legatura cu un alt repetor, sau cu un canal de simplex pe alta frecventa. Pentru aceasta se foloseste pinul LINK din conectorul cu 15 pini. Acesta este intrare si iesire de semnal cu urmatoarea logica:

 • in starea de asteptare – intrare
 • cand statia secundara emite apare o tensiune de cca 5V limitata printr-un rezistor serie
 • cand primeste comanda de emisie accepta o tensiune de intrare de max. 5V

Pentru interfatarea cu un controler identic nu este nevoie de nici o modificare, se leaga doar pinii LINK impreuna. In cazul in care este conectat la o statie de emisie receptie va trebui atasata acesteia o interfata. Am folosit cu succes schema aceasta, pentru alte tensiuni/logici de conexiune va rugam sa o adaptati corespunzator.

11. Reset (initializare)

Daca se doreste schimbarea parolei singura cale de a face acest lucru este un reset la fata locului. Astfel se intrerupe alimentarea, se introduce jumperul de reset se alimenteaza si se asteapta cateva secunde. Dupa aceasta configuratia este initializata. Acum trebuie scos jumperul. Apoi va porni emisia si veti auzi mesajul de confirmare. Acum repetorul este gata de a primi noua parola timp de cinci secunde. Introduceti cele patru cifre ale parolei. Veti auzi din nou mesajul de confirmare daca totul este in regula. Acum repetorul este pregatit pentru functionare si pornit. Daca parola nu este receptionata corect acum, repetorul va emite mesajul de eroare si nu va porni acum ci trebuie decuplat si apoi recuplat la retea. In acest caz insa parola va fi implicit 1234 si locatia 00 va trebui programata cu valoarea 01 pentru ca repetorul sa functioneze. VA RECOMAND SA NU UTILIZATI REPETORUL IN ACEASTA STARE.

La initializare insa toate datele din memorie sunt pierdute fiind inlocuite cu datele din coloana PREPROGRAMAT a tabelului 1 din anexa.

12. ANEXA

Au muncit:

YO2LLQ – Dan: software, conceptie schema, testare, documentatie

YO2LOR – Ciprian: conceptie cablaj

YO2LQM – Tibi: sugestii, montaj, testare

YO2LSP – Emi: piese, sugestii

YO2LOZ – Luci: montaj, testare

YO2BWR – Petre: cablaj, piese

si altii carora le multumim pentru un gand bun la momentul potrivit.

 NOTE:

1. Desi initial schema a fost concepta pentru un microcontroller Microchip PIC16F84, am luat decizia de a porta programul pentru PIC16F628 datorita disponibilitatii mai bune si a pretului mai mic al acestuia. Deci, daca vreti sa construiti schema de mai jos, aveti nevoi de un PIC16F628. Cele doua tipuri sunt compatibile pin la pin.

2. Atentie la rezistenta marcata cu *! pe schema, nu e inclusa pe cablaj, e insa necesara pentru buna functionare a circuitului.

schema aici

Download format pdf schema, cablaj etc:

schemaasezare piesecablaj suscablaj jos

In tabelul de mai jos gasiti lista semnalelor de la conectorul placii:

PinSemnalDescriere
1AF INIntrare principala audio
2GNDMasa
3AF2 INIntrare secundara audio
4LINKLegatura cu un alt controler sau statie
5GNDMasa
6AF OUTIesire principala audio
7GNDMasa
8AF2 OUTIesire audio
9SQL INIntrare de la squelch (SQ deschis = +3..+12V)
10GNDMasa
11PLAYComanda modul ISD
12+12VAlimentare 12Vcc
13RECComanda modul ISD
14OUT TELEIesire telecomandata (activ = GND)
15PTTComanda principala emisie (TX = GND)

In tabelul de mai jos gasiti harta memoriei EEPROM din microcontroler si datele preprogramate in aceasta:

ADRESAPREPROGRAMATDESCRIERE
0001Starea de functionare00 oprit01 pornit05 oprit pentru 5 minute
0100Configuratie optiuni(vezi 7.Optiuni)
0200Iesire telecomandata00 oprit01 pornit
032D= 3 sec Temporizator coada
0478= 120 sec temporizator protectie
0578= 120 sec temporizator protectie link
0608=0.5 sec temporizator accesare
0708=0.5 sec temporizator accesare link
080Btonul de sfarsit de transmisie
090Atonul de sfarsit de transmisie link
0A00lungime ID vocal (se inregistreaza automat)
0B3C=10 min.Temporizator identificator
0C00 
0D00 
0E04“I” = “ . . “ mesaj de confirmare
0FFFSfarsit mesaj
1000 
1100 
1200 
1300 
140F“O” = “ – – – “ mesaj de eroare
15FFSfarsit mesaj
1600 
1700 
1800 
1900 
1A20“5” = “…..” mesaj de expirare temporizator de protectie
1B00 
1C20“5” = “…..”
1D00 
1E20“5” = “…..”
1FFFSfarsit mesaj
2000 
2100 
2200 
2300 
2400 
2500 
2603“T” mesaj de identificare
2704“I”
2807“M”
2904“I”
2A08“S”
2B0F“O”
2C06“A”
2D0A“R”
2E06“A”
2F00Spatiu
3012“L”
310F“O”
3215“C”
3306“A”
3412“L”
35FFSfarsit mesaj
3600 
3700 
3800 
3900 
3A00 
3BFFSfarsit mesaj(nemodificabil pentru siguranta)

In tabelul de mai jos gasiti corespondenta intre caracterele programabile pentru identificator si codul ce trebuie programati in memoria EEPROM pentru a obtine sunetul caracterului respectiv:

CARACTERCOD
SK68
AR2A
BT31
/29
03F
13E
23C
338
430
520
621
723
827
92F
A06
B11
C15
D09
E02
F14
G0B
CARACTERCOD
H10
I04
J1E
K0D
L12
M07
N05
O0F
P16
Q1B
R0A
S08
T03
U0C
V18
W0E
X19
Y1D
Z13
SPATIU00
SFARSITFF